Suomalainen taide otti merkittävän askeleen kohti kestävää kehitystä, kun Oopperatalon katolle nousi Aila-myrskyn vauhdittamana aurinkovoimala. Voimalan teho on 34 700 kWh vuodessa ja se säästää tuhansia kiloja valtavan rakennuksen CO2-päästöjä vuodessa.
Voimalan toimittaja on lahtelainen Lem-Kem Oy, joka liittyi lokakuussa Hyvinvointia sähköllä vision yhteistyökumppaniksi. Yhtiö on Suomen suurin aurinkoenergiaratkaisujen kokonaistoimittaja, yli tuhannella toimitetulla voimalalla.
Oopperatalon voimala on osa Senaatti-kiinteistöjen käynnistämää valtakunnallista aurinko-ohjelmaa, joka on nyt ottanut ensimmäiset konkreettiset askeleet pääkaupunkiseudulla. Aurinkovoimaloita asennetaan kymmeneen valtion rakennukseen. Mukana on perinteisiä virastotaloja, tutkimuslaitoksia, koulurakennus sekä kulttuurikohteista Oopperatalo.
Moderni parin sadan paneelin voimala rakentuu noin viikossa. Aila-myrsky vauhditti Oopperan rakennustöitä entisestään ja paneelit olivat paikallaan vain kolmessa päivässä. Myrskytuulista ei ole myöskään haittaa paneeleille.
- Voimalat suunnitellaan niin, että mallinnamme 30 viime vuoden aikana olleita pahimpia myrskyjä, laskemme tuulen keskiarvon ja sille melkoisen kertoimen. Sellaisia tuulia ei Suomessa esiinny, vaikka sään ääri-ilmiöt yleistyvätkin”, kertoo Lem-Kemin viestinnästä vastaava Jouni Lautiainen.
- Vaikka tietokonemallinnus on tarkkaa, viimeiset silaukset paneelien sijoittelussa tehdään aina katolla. Asennustyössä voi tulla eteen odottamattomia ilmanpoistoaukkoja, antenneja ja näiden varjostuksia. Myös katon rakenne ja kunto vaikuttavat voimalan sijoitteluun ja sähkötöiden läpivienteihin, Oopperan asennustöistä vastaava Milko Enden avaa.
Investointina aurinkovoimala on teknologian kehittymisen johdosta aina kannattava.
- Oopperatalolla investoinnin kustannus on noin 40 000 euroa ja takaisinmaksuaika alle kymmenen vuotta. Sijoitetun pääoman tuotto on tässä tapauksessa noin kuuden seitsemän prosentin luokkaa ja aurinkoenergiahankkeiden riskit ovat hyvin hallittavissa. Onko kiinteistönomistajalla enää varaa olla laittamatta kattoja tuottamaan?, kysyy Senaatti-kiinteistöjen Etelä-Suomen alueen talotekniikkaryhmän päällikkö Pasi Hyyppä.
Senaatti-kiinteistöjen tarkoituksena on 20-kertaistaa aurinkoenergian tuotto. Valtion toimitiloista vastaava Senaatti-kiinteistöt investoi vuoteen 2022 saakka vuosittain noin miljoona euroa olemassa olevien kiinteistöjensä katoille toteutettaviin voimaloihin.
Lähde (editoitu) ja kuva: Lem-Kem